Maandelijks archief: maart 2014

Peer.Coaching (Wat is het en wat levert het op?)

Het resultaat van onze dienstverlening is een “Peer.Company” . Een organisatie die verbondenheid ziet als basis van bestaan en permanent focus heeft op de volgende drie dimensies:  

A.  OVERZICHT  (Leiderschap-dimensie).

Uw leidersteam  creëert het overzicht,  deelt en modelleert de organisatie. De 4 basisrollen die excellente leiders hierbij vervullen zijn:

  • Voortdurend strategie en doelen verhelderen en concreet maken en houden;
  • TRUST gebruiken als leidraad voor commitment, communicatie en mede-eigenaarschap;
  • Systemen, structuren en samenwerkingsverbanden met elkaar in verbinding brengen, met het hogere organisatiedoel in gedachten;
  • Vormen: aanboren van talenten, aansporen en ontwikkelen.

Wat levert onze inzet op?

  • Vertaling van missie/visie naar concrete werkbare doelen en resultaten;
  • Actieplan effectief leiderschap oftewel concretisering van de kritische succesfactoren;
  • Commitment en verbinding in uw managementteam;
  • Synergie in kernprocessen en de ondersteunende processen;
  • Zicht en actieplan om mede-eigenaarschap (engagement) te creëren op alle niveaus.

Waaruit kan de inzet van EBC op dit vlak bestaan?

  • Analyse (samen met u het overzicht creëren, waar staat u met uw organisatie?)
  • Workshop (samen met uw leidersteam de inzichten delen en vastleggen)
  • Coaching en soms fasemanagement (om te leren en te monitoren).

Vaak hebben organisaties deze dimensie al vorm gegeven en is onze inzet niet nodig.  Wij zijn in deze fase uw kritische gesprekspartner om te voorkomen dat in een later stadium blijkt dat deze dimensie (leiderschap) onvoldoende is verankerd.

B.  INZICHT (Team- en medewerkerdimensie).

Dit is de fase waarin uw teams en medewerkerkers het inzicht vormgeven in de wijze waarop zij een bijdrage kunnen en willen leveren aan het organisatiedoel en het bedrijfsresultaat.

Zij vertalen uw kritische succesfactoren naar concrete resultaatfactoren, naar uitdagingen om het steeds beter te doen en te groeien. Fundamentele zaken zoals normen, disciplines voor een succesvolle uitvoering en regie worden gedeeld en op team- en medewerkerniveau vertaald naar normen en succesvol gedrag.

We praten in een Peer.Company niet over medewerkertevredenheid maar over medewerker-engagement. U ziet in het navolgende schema wat de nuance is.

Opgelegd commitment  

Peer. commitment 

Taken worden gedefinieerd door anderen

Individuen definiëren mede hun taken binnen de teams

Het voor prestaties gewenste gedrag wordt omschreven door anderen

Teams omschrijven zelf het gedrag dat nodig is om te presteren om de gewenste doelen te behalen

Targets worden eenzijdig vastgesteld door het management

Manager en teams stemmen teamdoelen af  en geven targets af die uitdagend zijn

Het belang van doelen wordt vastgesteld door anderen

Medewerkers zijn bewust van het belang van de doelen en verantwoordelijk voor het behalen van die doelen

Waaruit kan de inzet van EBC op dit vlak bestaan?

  • Teamworkshop (de inzichten delen en vastleggen)

Wat levert deze teamworkshop op?

  • Intern commitment en geëngageerde medewerkers, Peer.Company
  • Taken helder en afgestemd
  • Doelen worden vertaald naar uitdagingen binnen het team
  • Meetbaar succesvol gedrag dat door teams zelf wordt gemonitord
  • Teams voeren uit, monitoren, leren en stellen bij
  • Managen wordt faciliteren en leiden.

 C.  JUST DO IT & LEARN (uw succesdimensie).

Het belangrijkste stadium is natuurlijk de fase van uitvoeren, monitoren, leren en bijstellen.

Wezenlijk kenmerk van een Peer.Company is dat de teams een grote mate van verantwoordelijkheid krijgen en nemen. Ze gaan niet voor klanttevredenheid maar zullen hun pijlen richten op het voortdurend overtreffen van de klantverwachting.

Onderzoek wijst nl uit dat tegenwoordig één derde van uw tevreden klanten  overweegt te switchen als er iemand in het sociale netwerk opstapt. Kortom naast kwaliteit van product en dienstverlening is klantloyaliteit een must. En waar kunt u het snelst schakelen en dagdagelijks werken aan klantloyaliteit, juist daar waar de klantcontacten plaatsvinden (met in- en externe klanten).

Dat betekent dat teams hun dienstverlening en gedrag voortdurend moeten monitoren, dat teams ook constant in verbinding moeten staan met de klanten, hun beleving en verantwoordelijkheid moeten (kunnen) nemen om adequaat te handelen. Dat kan alleen met geëngageerde medewerkers/teams.

Hoe houden deze teams de doelen en normen voor ogen? Daarvoor is een verbindingsplatform nodig.  Wij hebben, samen met klanten, de afgelopen twee jaar gezocht naar mogelijkheden en geëxperimenteerd. De Peer.Co monitor voor klant-engagement en medewerker-engagement is een uniek platform geworden

We werken nu al een half jaar met groot succes met onze nieuwe vorm van dienstverlening, de Peer.Co-monitor.

Meer nieuws en wetenswaardigheden verderop in deze blog of www.ebc-community.com

Veranderen en ontwikkelen als een dagdagelijkse aangelegenheid.

De veranderingen en ontwikkelingen die wij in de ons vorige blog beschreven zijn evident  binnen bedrijfsleven, dienstverlenende organisaties en in de maatschappij. Ze worden voor organisaties en bedrijfsleven pakkend beschreven in het jongste boek van Dave Gray, “The connected company”.

Ontwikkelingen, ervaringen en gedachten opnieuw en anders verbinden, dat is de kunst van een goed managementboek. Voor leiders in organisaties is het noodzakelijk om daar voldoende oog voor te hebben en constant naar op zoek te zijn.  Het is in feite een must om te overleven.

Het levert eigentijdse inzichten op die helpen bij het aanpassen en veranderen. Daar kunnen we dan weer “tijdelijk” ons voordeel mee doen, totdat onze omgeving ons weer tot verandering aanspoort.

En vergis u niet in het veranderpotentieel van uw organisatie. Vaak wordt dit onderbenut, zo is onze ervaring.

Ook wij hebben ons aangepast en iets toegevoegd naar aanleiding van de feedback die wij ontvingen, de ontwikkelingen die ook wij zagen en de behoefte van onze klanten die danig veranderde.

Peer.Coaching, de verzamelnaam van onze dienstverlening

Begin 2011 hebben wij de verandering ingezet om ons als community volledig te organiseren vanuit klantperspectief en als lerend organisme. Verder hebben wij uitgebreid onderzoek ( bijna 400 interviews bij klanten, medewerkers en partners)  gedaan naar succesvolle wijzen van leren in organisaties.  Peer-learning blijkt in de praktijk het meest succesvol en dat sluit volledig aan bij de gedachten rondom verbondenheid. Om die reden hebben wij ervoor gekozen om onze dienstverlening te  verzamelen onder te noemer: Peer.Coaching.

Verder leverde feedback van onze klanten het inzicht op dat onze kracht vooral gelegen is in het feit dat onze programma’s, workshops en coaching direct in de praktijk waarde toevoegen. Dat willen wij natuurlijk samen met onze klanten verder uitbouwen.

Een Peer.Company is voortdurend verbonden met de omgeving

Wat wij ook hebben geconstateerd is dat het lerend vermogen van organisaties (kunnen en willen) sterk is gestegen met als gevolg een behoefte aan compactere programma’s. Programma’s die duurzaam verankeren en  voortdurende verbeterring en vernieuwing tot een uitdaging van de teams (peergroepen) te maken. Klanten die dit als uitgangspunt willen nemen krijgen het predicaat:  Peer.Company.

Peer.Co als platform van verbinding

Een heel belangrijke conclusie is, dat een Peer.Company andere ondersteunende structuren nodig heeft die hen onderling verbinden (klanten en mdeewerkers), zodat ze hun activiteiten kunnen delen en de effectiviteit van de organisatie kunnen vergroten. Een dergelijk platform, Peer.Co, hebben wij de afgelopen twee jaar ontwikkeld, uitgetest en doorontwikkeld in nauwe samenspraak met een aantal van onze klanten.

Op dit moment maken meer dan 500 mensen gebruik van deze monitor. In onze komende blogs zullen wij u verder informeren.

Kijkt u ook gerust alvast op onze website www.ebc-community.com of bel voor meer informatie  EBC 043 – 356 08 42

Uw toekomst heet verbondenheid!

De volgende uitspraak van Darwin is nog steeds ontzettend van deze tijd: “Het is niet de sterkste soort die overleeft, noch de intelligentste, maar de soort die het best reageert op verandering”. Wanneer de wereld continue verandert, is de snelheid waarmee je kunt leren het enige wat duurzaam voordeel biedt, een oude boodschap dus.

Dat betekent dat we organisaties en bedrijven flexibel moeten organiseren. Als het ware als een lerend organisme dat doelbewust de interactie aan gaat met de omgeving en continu verbetert op basis van experimenten en feedback.

Klanten, partners en medewerkers zijn in de huidige tijd (social media, internet) meer “verbonden”dan ooit.  Behoeften veranderen in een hoog tempo en onze omgeving wordt steeds dynamischer.

Snelheid van aanpassen en veranderen vereist flexibiliteit maar vooral engagement oftewel verbondenheid.

Hoe flexibel en verbonden bent u met uw medewerkers, uw klanten en uw partners? Bent u een geëngageerde organisatie?

Wat zijn de kenmerken van een geëngageerde organisatie?

1. Een geëngageerde organisatie leert voortdurend

We zijn er aan gewend om organisaties te zien als gesloten systemen, vaak als een soort machine en niet als een organisme. Maar machines kunnen niet leren en passen zich niet vanzelf aan. Leren is een eigenschap van organismes. Juist in die denkomslag ligt uw toekomst.

2. Doelen zijn helder, breed gedeeld en iedereen heeft ze voor ogen

Je leert met het oog op een doel, in een poging om iets te laten gebeuren. Zonder beoogd resultaat als drijvende kracht is leren een lukraak proces, -niet veel waardevoller dan blind om je heen slaan. Het doel van een verbonden organisatie is waarde toevoegen en in het geval van bedrijven daar winst mee te maken.

3. Een geëngageerde organisatie organiseert directe feedback

Leren vereist directe feedback om de performance te verbeteren. De belangrijkste expert op het gebied van dienstverlening is de klant en de medewerker. De klant bepaalt of wat u deed waarde toevoegde. Het is hier van groot belang om permanent verbonden te zijn.

4. De verantwoordelijkheid om te leren en te experimenteren ligt laag in de organisatie

Als uw omgeving variabel is met allerlei onbekende factoren, dan is het onmogelijk om van te voren te weten welke performance nodig zal zijn en op welke manier er wordt geleerd. Als het de bedoeling is dat mensen leren moeten ze de verantwoordelijkheid én de vrijheid hebben en nemen om bij te stellen en te experimenteren.